stress behandelen, praktijk Ligthart

10 Tips bij Stress.

Jaarlijks komen in Nederland veel mensen in de WAO en 15 procent van de werknemers kampt met burn-out klachten, zo blijkt uit cijfers van het CBS (www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2015).  Het bestrijden van stress is dus van groot belang. Uit cijfers van CBS en TNO blijkt dat burn-out een groeiend probleem is. Het aantal mensen met een burn-out is tussen 2013 en 2017 toegenomen van 12,4 procent naar 14,6 procent.En ze zeggen ook dat stress 1 op de 7 mensen heeft. Dat is toch best veel.

Als ik zo om mij heen kijk kan ik dat ook wel zien. Veel mensen moeten dit, moeten dat, moeten zus enzovoorts. En dat kan met alles te maken hebben de kinderen “moeten” naar de sport, je moet van je baas bepaalde stukken uitzoeken en voor een bepaalde tijd afhebben, door alledaagse ergernissen als geluidsoverlast door de buren, financiële zorgen, relatiestrubbelingen, traumatische ervaringen, pesterijen etcetera?

Stress werkt niet alleen verlammend op je vermogen om fris je mogelijkheden te overzien, maar ondermijnt ook je gezondheid.

Als je toelaat dat stress je leven domineert, raakt je lichamelijke en geestelijke gezondheid langzaam maar zeker aangetast. Mijn gouden regels helpen je om stress te voorkomen.

Laatst nog had ik een klant in de praktijk. Ze had het erg druk op haar werk, heel veel spanningen en onrust, er werden steeds mensen ontslagen en haar baas liet haar al dat vervelende werk opknappen. Ze voelde zich elke dag meer gespannen en kreeg heftige hoofdpijn, zware druk op haar hoofd en het voelde zo onrustig aan. Ik heb haar kunnen helpen met onder andere Quantum Touch.

Ik kom regelmatig mensen met stress klachten tegen, ook nog bij mijn werk in het ziekenhuis, als verpleegkundige, ze hebben dan niet in de gaten wat stress met hun lichaam doet. Ze kunnen dan last hebben van een hoge bloeddruk, een hoge hartslag, of de ademhaling kan versnelt zijn. Dit is erg lastig voor hun want hun stress kan er ook voor zorgen dat ze niet zo goed onder narcose kunnen en ook uit narcose komen kan voor complicaties zorgen. Bijvoorbeeld door misselijkheid, spugen maar ook dat het langer kan duren voordat men goed wakker wordt.

Ik kan dan op dat moment mensen geruststellen, goede informatie geven maar wat ook heel vaak werkt. Is een korte ademoefening doen, met een diepe buikademhaling waarbij je je buik uitzet bij inademing en krachtig uitblaast wanneer je uitademt. En dat advies meegeven als ze voor operatie gaan. Het fijne is dat het altijd werkt, ik geef dan gelijk Quantum Touch.

Ook ik heb wel eens stress, zeker. Op mijn werk, als verpleegkundige kan heel veel tegelijk gebeuren, bijvoorbeeld er  moet tegelijk iemand naar de operatiekamer gebracht worden en naar de röntgen, er moeten mensen opgenomen worden en ook nog collega’s die willen eten enz. Dat kan ik heel goed voelen in mijn lichaam, als er veel tegelijk “moet”  gebeuren. Ik kan dan geen pauze nemen of iets anders gaan doen of naar buiten of zo. Maar ik ga een lijstje maken van dingen die er gedaan moeten worden. En kijk welke de prioriteit heeft op dat moment en dan de dingen stap voor stap afwerken. En dan als het even kan ga ik even zitten, kopje thee erbij of naar de toilet (even stilte om mij heen). Dat is het hoe ik het nu doe. En soms vraag je hulp of zeg je nu kan het niet ze moeten even wachten.

Chronische en acute stress.

Acute  stress is onderdeel van de vlucht-vechtreactie, een belangrijk overlevingsmechanisme dat al honderden miljoenen jaren geleden bij vissen aanwezig was. Chronische stress is echter een evolutionaire nieuwkomer waarmee we niet hebben leren omgaan.

Betekenis in het Van Dale woordenboek van Chronisch is langdurig, slepend.

Onze huidige omgeving blijkt vol te zitten met stressoren. Een belangrijk gegeven daarbij is dat de hersenen geen onderscheid maken tussen een werkelijke reden tot stress – een roofdier dat ons op de hielen zit – of een ingebeelde reden – de angst de hypotheek niet te kunnen betalen. De fysiologische reactie is in beide gevallen hetzelfde.

Dit zorgt ervoor dat de vlucht-vechtreactie voortdurend wordt geactiveerd en daarvoor moet het lichaam de energie leveren. Deze energie kan vervolgens niet naar andere organen die belangrijk zijn voor een goede stofwisseling in het lichaam. Oftewel: waar we evolutionair zijn aangepast aan acute stress, is ons genoom niet aangepast aan een zestig-urige werkweek, een te hoge werkdruk, of de verplichting die een hoge hypotheeklast met zich meebrengt.

Als een mens te lang stress ervaart of als deze te intens is, heeft dit nadelige gevolgen voor lichaam en geest. Klachten die daarbij kunnen optreden zijn: jachtige gevoelens, hoofdpijn, spierpijn en slaapproblemen. Te veel stress kan ook verantwoordelijk zijn voor nervositeit, overspannen, depressie, burn-out (stress gerelateerd). Een posttraumatische stressstoornis is het gevolg van ingrijpende gebeurtenissen zoals gijzeling, oorlog of marteling. Deze stoornis kan pas later na de gebeurtenissen aan het licht komen, en maanden voortduren. Een acute stressstoornis is een heftige en korter durende reactie op een stressvolle gebeurtenis, zoals mishandeling of een ernstig ongeluk. De kans op het krijgen van een stressstoornis blijkt mede afhankelijk te zijn van persoonlijkheidsfactoren, gezins- of jeugdproblematiek, en mogelijk ook erfelijke factoren.

Stress werkt niet alleen verlammend op je vermogen om fris je mogelijkheden te overzien, maar ondermijnt dus ook je gezondheid.

Als je toelaat dat stress je leven domineert, raakt je lichamelijke en geestelijke gezondheid langzaam maar zeker aangetast.

Ik heb zelf een aantal jaren stress gehad van het werk wat ik deed en van de pesterijen die daar waren. En dat was zeer vervelend, ik had in die tijd ook lichamelijke klachten en wist niet waar ze vandaan kwamen, ik dacht dat ik ook goede voeding at en ook deed ik aan yoga. Dus hoe kwam ik nu aan lichamelijke klachten. Ja, dat ik het druk had op mijn werk (verpleging in het ziekenhuis) dat hadden ook mijn collega’s dus daar zal het wel niet aan liggen, totdat het echt niet meer ging en ik met burn-out op de bank zat.

Bij stress helpt het om op een rij te zetten wat bij jou spanning geeft en wat je juist energie geeft. Hieronder zal ik wat tips geven, het heeft mij veel gebracht. Ik hoop voor jou ook.

10 tips bij stress.stress behandelen, praktijk Ligthart

1.  Ga uitzoeken wat jou stress / spanningen geeft?

Dit is in het begin moeilijk maar het kan je helpen, om te ontdekken en in te zien. Ga zitten en schrijf op wat erin je opkomt. Het kan van alles zijn, van de geluiden die je buiten hoort tot van alles in je huis.

2. Ga mediteren.

Meditatie en yoga zijn heel goed tegen stemmingswisselingen, depressie, angstaanvallen en stress. Je gaat dankzij de ademhalingsoefeningen efficiënter om met energie, waardoor het voelt alsof je meer energie hebt. Ook als je niet aan yoga doet: focus op je ademhaling. Met een diepe buikademhaling, waarbij je je buik uitzet wanneer je inademt en krachtig uitblaast wanneer je uitademt, blaas je letterlijk stress naar buiten.

Ik heb een blog geschreven met een meditatie erin, als je die opneemt op jouw telefoon kun je er elke keer dat je daar behoefte aan hebt naar luisteren. Soms is het prettig voordat je gaat slapen naar te luisteren. Er zijn genoeg meditatie cd’s en op internet zijn er ook veel te vinden.

3. Frisse lucht en aarden.

Zorg dagelijks voor frisse lucht en zonlicht. Loop op blote voeten door het gras om je meer te verbinden met jezelf en met de natuur. En te aarden, dat kan ook helend zijn. Aarden is het verbinden van je lichaam met oneindige en milde energie van de aarde. En dan op blote voeten. De zon geeft je warmte en vitamine D.

4. Ga sporten op een lage intensiteit.

Fietsen, wandelen, zwemmen en roeien zijn goede manieren voor het lichaam om zich te ontspannen. Ontspanning door inspanning. Sporten op een hoge intensiteit, zoals krachtraining of sprinten, heeft een positief effect op de hormonen balans. Lichamelijke inspanning, bijvoorbeeld sport, helpt evenwel bij de afbraak van stress hormonen. Wanneer je lichaam al is uitgeput begin je met lage intensiteit. Het geeft je ook energie. Ga iets doen wat je leuk vindt. Ik vond sporten in het begin helemaal niet leuk maar ik merkte dat het wel goed was voor mijn lijf, ik kreeg er energie van. Ik vond het leuk om op muziek te dansen. Nu doe ik aan tabata elke ochtend en aan mindfulness yoga, heerlijk vindt ik dat.

5. Lekker slapen.

Slaap minstens acht uur per etmaal. Neem tussendoor eens een powernap van twintig minuten. Dat kan zeker in het begin er fijn zijn. Als je niet kan slapen, kun je dat weer als stress ervaren, bedenk dan dat het ook oke is. Ook is het beter om dan de koffie te laten staan en een kopje biologische citroenmelisse thee te drinken (het helpt om het lichaam te ontspannen). Een dieper slaap ontgift je brein.

Ga naar de sauna, de warm-koud wisselingen zijn goed voor je bloedsomloop en je immuunsysteem en helpen ontspannen. Dit kan je ook onder de douche doen en het helpt je te ontspannen voor het slapen gaan.

6. Accepteer je emoties.

Je kunt en hoeft niet alles op te lossen. Erken je emotie en laat die er zijn, zonder toe te laten dat die emotie je helemaal uit evenwicht brengt. Als je ze erkent gaan ze ook niet ergens in je lichaam vastzitten en dat kan later weer voor klachten zorgen. Bij de meditatie die ik heb geschreven zit ook een oefening hoe je de emoties kunt voelen waar ze zitten en dan loslaten.

7. Lach.

Probeer de humor in te zien van allerlei situaties, ook van je eigen gedrag en overtuigingen. Dit maakt het leven een stukje lichter. Zelfs een neplach stimuleert de aanmaak van goede hormonen. Het versterkt ook je immuunsysteem.

Niet voor niets is het spreekwoord; Lachen is gezond.

8. Do what makes you happy.

Ik doe het nog elke dag, ik maak een mindmap, en schrijf de dingen op die ik leuk vindt, niet die van mijn man of van de familie of vrienden, maar die van mij. En ga de dingen dan ook doen die jij leuk vindt. Geniet ervan. Ik kan nu al genieten van de vogels in de tuin of van een meeuw die staat te stampen met zijn pootjes op de grond om een worm naar boven te krijgen, de rest van zijn lijfje staat stil en het hoofdje draait alle kanten op, net of hij wil zeggen ik doe niks hoor ik sta hier te staan. Dat vind ik leuk, daar kan ik van genieten.

Ga opschrijven wat jij gelukkig maakt. En ga dat elke dag bekijken. Je kan het ook elke dag opnieuw opschrijven, bijstellen. Maar ga het elke dag bekijken, wat vond je voordat je stress had leuk, had je er plezier in, ging je doen wat jij leuk vond.

9. Goede voeding.

Het is ook belangrijk om je lichaam, goede voeding te geven zodat het gezond kan worden en / of blijven. Geef het wat het nodig heeft. Ga voelen wat je lichaam nodig heeft en dan bedoel ik niet de pakjes en zakjes eten. Wat in mijn ogen geen voeding is en waar het lichaam niet de energie uit kan halen om gezond te blijven. Sinds ik geen eten meer neem van suikers, melkproducten en granen, voel ik mij stukken beter. Voor mij was het beter om dat te laten staan, daar ik een soort verslaving eraan voelde. Nu voel ik mij fitter en energieker dan ik jaren heb gedaan. Ook de mist in mijn hoofd is verdwenen.

Dat betekent niet dat je niet de griep kan krijgen, voor mij betekent de griep een opruiming in mijn lichaam en opschoning. Ook effe niks doen kan lekker zijn.

10. Korte pauzes.

Las elke dag ongeveer zes korte pauzes in, waarin je vijf tot tien minuten weggaat van je werkplek. Dit kan al wonderen doen. Anderen doen dat ook en gaan zelfs naar buiten om te roken, dus waarom jij niet. Als je dat niet wilt kun je ook naar de toilet gaan en daar wat langer blijven. Het helpt zeker om weer tot jezelf te komen. Misschien wil je daar een ontspanningsoefening of een ademhalingsoefening doen. Of gewoon lekker niks. Wat goed voelt voor jou, is veel beter voor je om te doen.

Conclusie;

Zo zijn er nog vele tips die ik op kan schrijven maar ik denk dat je zelf heel goed weet waar jij behoefte aan hebt. Je moet niks en ik ga dat ook niet zeggen tegen je. Maar ga voelen waar jij en je lichaam behoefte aan hebt. Je voelt waarschijnlijk al heel veel en soms weet je al of de baan die je nu hebt niet goed voor je is. Je kan ook een mindmap maken voor de perfecte baan en dat verder uitwerken en visualiseren. Het komt zeker op je pad. Ga experimenteren met de tips die ik je gegeven hebt. Is het wat voor je en wat doet het met je. Wordt je er ontspannen van, dan denk ik dat het een goede tip voor je is maar als je het juist onrustig maakt laat het dan. Misschien een anderen keer dat het wel goed is.

En als laatste tip.

Wees jezelf.

Accepteer het feit dat je niet perfect bent en probeer ook niet om dat te zijn. Wees gewoon jezelf. En zeg nu zelf, eigenlijk ben je perfect zoals je bent.

Liduin Ligthart.

Als je even hulp wilt, kan dat altijd. Ik kan ook uittesten wat jou weer in balans kan brengen.

Mail dan naar praktijkligthart@kpnmail.nl

 

Ook interessant

Ontspanningsmeditatie

Click Here to Leave a Comment Below