rust, kalmte in je hoofd

Tips bij Burn-out en overspannen voelen

 Je lichaam geeft voortdurend tekens aan jou om het even rustiger te gaan doen. Maar vaak zitten we veel te veel in ons hoofd dat we die tekens niet opmerken. We moeten veel te veel van anderen en ons zelf en dan ook nog perfect. Ja, als je dat blijft doen en je neemt daar geen actie op, dan heb je kans dat je overspannen raakt, stress ervaart en / of een Burn-out krijgt enzovoorts. Ik heb het ook ervaren en dat was niet leuk maar achteraf wel heel erg goed. Ik zie ook veel mensen om mij heen die veel stress ervaren, Burn-out hebben enzovoorts. We zijn het voor een deel verleert om naar de tekens van ons lichaam te luisteren, want die geeft op heldere wijze weer dat je het wat rustiger aan moet doen door bijvoorbeeld vermoeidheid, geen energie, slecht slapen, niet goed kunnen concentreren, dingen vergeten enzovoorts.

Mijn verhaal.

Voor mij was het in het begin van mijn Burn-out niet zo duidelijk dat ik die had, ik was ziek thuis met ernstige hartkloppingen, waardoor ik flauwviel. Naar de huisarts dus vertel mijn verhaal (en andere fysieke klachten, ook dat ik stress had enz.), het enige waarop gefocust werd waren de hartkloppingen, dus naar de cardioloog. Pilletjes en onderzoeken volgenden, dat de pilletjes niet hielpen. Dat lag aan mij.

Naar de volgende arts gestuurd, want ja er was toch wel iets ernstig mis met mij. Nog meer onderzoeken, nog meer pilletjes.

Om een lang verhaal kort te maken ik moest met mijn Burn-out binnen 3 maanden weer Fulltime werken en heb meerdere artsen gezien, omdat het moest. De uitslag was er is eigenlijk niks mis met mij, maar ik had wel klachten. Ja, dat zit tussen mijn oren.

Dus dan maar een gesprek met mijn leidinggevende, dat ik stress op het werk had. Waren er mogelijkheden? Het enige wat ze deed was op de tafel slaan en schreeuwen. Ik was er kapot van en kon alleen stamelen dat ik een korte pauze wilde voor een kopje koffie. Dus kreeg ik een kopje koffie, gewoon op zaal bij de patiënten, geen korte pauze in het restaurant of zo. Nee, gewoon doorwerken.

Ik ging mij nog meer verdiepen in gezonde voeding. Ging bewegen, yoga, fietsen, meditatie. En dingen doen die IK leuk vindt. Ook Quantum Touch ging ik nog meer doen. Alles resetten wat niet meer van toepassing is en meer.

Ik heb ook een mantra, als ik voel dat ik gespannen wordt of ben. Vindt ik het belangrijk? En heb ik er invloed op? Alleen wanneer het antwoord twee keer “ja” is, doe ik er iets mee. Anders niet.

Ik kwam een vriend tegen die vertelde over de Bars van Access Consciousness®, of ik dat een keer wilde ervaren. Oké, dacht ik wat heb ik te verliezen. Ja, die eerste keer was er niet zoveel verandert. Dacht ik. Maar ik ben wel verandert, ik kan zeker nee zeggen, (wat voorheen erg moeilijk was). Het heeft veel rust gebracht en nog meer.

In dit artikel leg ik in het kort uit de symptomen van Burn-out, overspannenheid en stress.

  • Het woordenboek der geneeskunde der schrijft het volgende over een burn-out.
  • Fysieke uitwerking.
  • Emotionele symptomen van stress.
  • Lichamelijke gevolgen.
  • Wat betekent Burn-out, Stress of overspannen voor jou?
  • Wat kun je zelf doen om je energie terug te krijgen?

Eventuele tips, geef ik ook, maar soms is het nodig om hulp te vragen, dat is geen teken van zwakte maar juist van de kracht van iemand die voor zichzelf opkomt.

Ga onderzoeken wat voor jou werkt en ga het doen. Als je iets dan doet en het voelt niet goed, stop er dan mee. Probeer wat anders. Falen bestaat niet er zijn alleen resultaten.

Het woordenboek der geneeskunde schrijft het volgende over een burn-out:

“toestand van lichamelijke, emotionele en psychische uitputting, het gevolg van emotioneel belastende werksituaties waarin intensief en langdurig met mensen wordt gewerkt; symptomen zijn: vermoeidheid, slapeloosheid, prikkelbaarheid, depressie, afstandelijkheid, twijfel aan eigen bekwaamheid, verslavingsdrang”.

Fysieke uitwerking.

Zoals gezegd, zijn de fysieke symptomen van stress haast niet te missen. Afhankelijk van hoelang stress aanhoudt of de mate ervan, worden bepaalde fysieke verschijnselen en gevolgen duidelijker. De fysieke uitwerkingen kunnen per individu enorm verschillen. Sommigen krijgen migraine, terwijl een ander vooral last krijgt van maagklachten of rugpijn. Weer iemand anders reageert vooral met paniekaanvallen of krijgt last van hyperventilatie.

Welke emotionele symptomen kan stress veroorzaken?

Emotionele symptomen zijn van een gans andere aard. Deze sluipen zo langzaam naar binnen dat wij zelf en onze naaste omgeving eigenlijk groeien in deze tekenen. We gaan de symptomen als het ware aanvaarden. Alle vormen van stress kunnen emotionele symptomen veroorzaken. Zo kan een enorme druk op het werk zorgen voor emotionele symptomen, maar net zo goed kan een probleem in de relatie aan de bron liggen.

Stress kan emotionele symptomen met zich mee brengen. Het meest gekende emotionele teken van iemand die overladen is door stress, is het korte lontje. Dat houdt in dat men snel geïrriteerd is. Voor het minste gaat men uit de bol en reageert men veel heviger dan men normaal zou reageren. Daarnaast merkt men dat mensen voortdurend druk bezig zijn, ze zijn opgejaagd en voelen zich zenuwachtig. Niet zelden merkt men ook, vooral dan bij vrouwen, dat men uitbarst in huilbuien zonder dat daar een reden toe is. Verder zijn mensen door stress vergeetachtig en hoe groter de druk wordt, hoe meer men chaotisch te werk gaat. Al deze ingrediënten zorgen er bovendien nog voor dat men slecht begint te slapen, wat de klachten alleen maar erger maakt. Kortom, vlugger dan men denkt, zit men gevangen in een vicieuze cirkel.

Vertoont men emotionele symptomen van stress door een te drukke agenda, dan komt het er op aan om in deze agenda wat meer blanco momenten in te schakelen, die men dan ook optimaal moet benutten.

Lichamelijke gevolgen!

Stress klachten ontstaan bijvoorbeeld door dagelijkse irritaties als files, werkdruk en een druk gezinsleven. Maar ook langdurig gepest worden, een schokkende of ingrijpende gebeurtenis meemaken, zoals echtscheiding, overlijden dierbare of een overval veroorzaken stress. Krijgt je lichaam geen kans en tijd zich te herstellen van de stressvolle situatie? Dan kan het voor allerlei gezondheidsklachten zorgen. Herken de klachten en doe een stapje terug!

Wat betekent Burn-out, stress of overspannen zijn voor jou?

Welke fysieke klachten ervaar jij, als je stress hebt, overspannen voelt of een Burn-out hebt. Voor iedereen is het anders, niemand is hetzelfde. Op internet kun je heel veel verschillende artikelen daarover lezen.

Soms is het ook lastig om hulp te krijgen, zeker als je midden in deze fase zit, dan bedoel ik ziek thuis. Op de bank hangen of in bed. Niet weten hoe je het ene been voor het andere kunt krijgen.

Stress is beroepsziekte nr.1. Door werkstress, (veel taken, weinig autonomie, maar ook de sfeer en onderlinge relaties bepalen of je je gestrest voel op je werk). Ook gezondheid, zorgen om geliefden en financiële problemen zorgen in grote mate voor stress. Ook Burn-out valt hieronder.

Wat kun je zelf doen om je energie terug te krijgen?

Kijk wat je zelf kunt doen door middel van Voeding, Water, Beweging, Muziek, Lachen of Meditatie.

Vaak liggen er ook op het vlak van emoties en gedachtenblokkades. Het is bij blokkades op emotioneel en mentaal vlak ook nodig om ze te transformeren. Ik kan je hierbij ook helpen bijvoorbeeld met Self Created Health en / of Access Bars.

Conclusie

Neem je gezondheid in je eigen handen. Kom het ervaren wat het voor jou kan brengen.

Kies met je hart, je verstand is om keuzes te begrijpen, niet om ze te maken.

Wat als je gedachten, gevoelens, en emoties die je beperken kan veranderen?

Wat als een eenvoudig lichaamsproces jou kan veranderen, En ook de wereld?

Wat is er nog meer mogelijk?

 

 

Click Here to Leave a Comment Below